Skip to content →

De beste game van het jaar die niemand kent

Zeven jaar geleden mocht ik voor InsideGamer mijn eerste perstrip maken. Zo’n trip waar niemand op de redactie echt warm voor liep. Ideaal dus voor de stageloper! De titel die we te zien zouden krijgen? Nier.

De eerste kennismaking
Nier? Wie heeft die naam bedacht?! Ook na enig Googlewerk werd ik nou niet bepaald enthousiast. Maar ach, een gratis tripje naar Parijs. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen.

Dus stapte ik samen met Gamer.nl-collega Marco in het vliegtuig om de game én producer Yosuke Saito te zien. De game zag er toen aardig uit en een onderuitgezakte Saito wist nog best wat interessante dingen te vertellen. Marco en ik waren het er over eens; dit kan nog wel eens een aardige game worden.

Achteraf blijkt Nier een van de meest ondergewaardeerde games van de laatste jaren. Op het eerste gezicht ziet ’t er allemaal wat gewoontjes uit. Maar speel de game langer dan een uur en je ontdekt de diepgang in het verhaal, de fantastische soundtrack en de unieke manieren van spelen. Zo bestaat een onderdeel van de game puur uit tekst.

Nier Autonoma
Nu ligt Nier Autonoma in de winkel. Het vervolg. Toch een klein wonder gezien de matige verkoopcijfers. Ook deze game is weer een heerlijke cocktail van creativiteit. De game verrast, ontroert en brengt verschillende genres op een fantastische manier samen.

Ok, een voorbeeld van hoe dit uitpakt:
Je hakt met je zwaard een paar robots in elkaar. Ondertussen krijgt je cover van de ratelende drone die naast je vliegt.

Je loopt verder en de camera ‘filmt’ je van de zijkant. Als een ouderwetse Mario spring je van platform naar platform.

Als je uitgesprongen bent stap je in je ruimteschip. Vanuit de lucht schiet je als een volleerd ‘Space Invader’ de laatste vijanden aan gort.

Dit alles vloeit soepel in elkaar over en voelt nooit geforceerd aan.

Het onverwachte is de mooiste prijs
Maar dat is nog lang niet alles. Neem alleen al de unieke sfeervolle muziek en het diepzinnige verhaal. Je loopt ook nog eens telkens tegen van die heerlijke onverwachte dingen aan. Zo ben je nog maar op het begin van de game als de aftiteling voor het eerst over het scherm ziet rollen. Of neem de minigames die je speelt om te hacken. Oja, en dan die sfeer. Man, ik kan nog uren orakelen over mijn ervaringen met Nier Autonoma.

Inmiddels zit ik op een dikke 25 uur. Ik kan alleen maar hopen dat meer mensen deze geweldige game ontdekken. Dan kunnen we over zeven jaar genieten van het derde deel!

Published in Geen categorie

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *