Skip to content →

Waarom ik een hekel heb aan Popcorn Time

Ik koop blu-rays, betaal netjes voor Netflix  en heb in mijn leven honderden games gekocht. Tegenwoordig lijkt dat heel bijzonder. ‘Je kunt toch gewoon alles gratis kijken via Popcorn Time?’, krijg ik dan bijvoorbeeld naar m’n hoofd geslingerd. Nee dus, ik heb echt een gruwelijke hekel aan het sociaal geaccepteerde jatten van films, games en series.

Kopertje pesten
Koop je wel eens een legale film? Grote kans dat je dan voor het begin van je film wordt doodgegooid met trailers en waarschuwingen. Ja ja, als koper krijg je de bedreigingen over je heen terwijl een illegale downloader/streamer direct de film kan kijken. De omgekeerde wereld, maar daar wil ik het eigenlijk niet over hebben.

Tussen al die waarschuwingen zit het filmpje “Je steelt geen auto. Je steelt geen tasjes. Piraterij is een misdrijf”. De laatste zin mag dan wat zwaar aangezet zijn, toch ben ik het eens met de boodschap. Waarom is het stelen van multimedia – want dat is het toch echt – zo geaccepteerd?

Verjaardagsverhalen
Ok, een voorbeeld:
Situatie 1: Ik zit op een verjaardag en vertel hoe ik een jas heb gestolen bij de C&A.
Situatie 2: Ik zit op dezelfde verjaardag en vertel hoe ik nooit meer betaal voor films omdat ik Popcorn Time heb ontdekt.

In situatie 1 word je in de meeste gevallen als crimineel gezien en maak je weinig vrienden. In situatie 2 ben je waarschijnlijk de man en mag je uitleggen hoe Popcorn Time werkt. Twee totaal verschillende reacties, terwijl de diefstal in theorie niet zoveel verschilt.

Schijt aan de makers
Verplaats je eens in de mensen achter de films. Mensen die dag en nacht met passie werken aan een film of bijvoorbeeld grote risico’s nemen door fors geld te investeren. Hoe kut is het om vervolgens te zien hoe je product gratis wordt weggeven via torrent/stream-sites. Met een beetje pech nog voor de film in de bioscoop is te zien is ook.

Ongelofelijk zuur en frustrerend lijkt me. Maar ja, de downloader is weer blij met z’n gratis film, steekt z’n middelvinger op naar de makers en lacht vervolgens de koper ook nog eens uit.

Zoek de balans
Wil echt niet het heilige boontje zijn. Natuurlijk begrijp ik ’t als je soms films downloadt of een serie binnenhaalt. Is het alleen niet mooi als er een gezonde balans is tussen downloaden en kopen? Kom op, voor amper 10 euro per maand heb je al Netflix. Het excuus dat het allemaal te duur is kan echt niet meer.

Published in Geen categorie

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *